Стил на плуване Бътерфлай

Бътерфлай се заражда като разновидност на стила бруста. Понеже на състезанията в стил бруст нямало ясни правила (през далечната 1933г.) един американец Каслей, променил движенията на ръцете при бруста с тези на бътерфлай (по-долу са описани). Усъвършенстват го двама руснаци Леонид Мешков и Семьон Бойченко, които на състезанието по бруст чупят световни рекорди, поради много по-бързото придвижване с плуване ръце “Бътерфлай”. През 1953г. се обособява като самостоятелен стил на плуване. Разрешават се и движенията на краката, като на опашка на делфин. От тук идва и другото име на стила – “Делфин”.

Техника на плуване бътерфлай

Движения на краката при стил Бътерфлай:

При стил на плуване Бътерфлай движенията на краката са като вълна. Наподобяват движенията на делфин, за това и другото име на този стил е делфин.

Движения на ръцете при стил Бътерфлай:

Протягаме ръцете максимално напред, след което загребваме с двете ръце едновременно под себе. Загребването наподобява полукръг, ако се гледа плувеца от страни и под водата. Когато ръцете застанат изпънати близо до тялото ги изкарваме и протягаме настрани, след което се протягаме напред. Това е едно бързо движение. Погледнат отгоре плувеца описва кръг с ръцете си. Някой оприличават движението на ръцете над водата на крила на пеперуда. От там идва и името Бътерфлай (на английски  – “пеперуда”)

Движение на тялото при плуване Бътерфлай:

Когато ръцете са протегнати напред, цялото тяло прави вълна, като дланите се преместват най-малко спрямо повърхността на водата, а краката най-много. Импулсът на движението започва от ръцете преминава през цялото тяло и завършва през пръстите на краката.

Дишане при плуване в стил Бътерфлай:

Изкарването на главата от водата и вдишването се осъществява, в момента, в който ръцете загребват под тялото.

Хора плуващи Бътерфлай обикновено са хора запалени по плуването, както и професионални плувци. Или нацепени батки, които показват мускули, сила и мъжество B|