Страх от водата

Забелязъл съм, че много хора изпитват Страх от Водата. За мен това е обяснимо, като се има в пред вид, че обитаемата среда на човешкия вид е сушата. В този момент, обаче се сещам, че животът на нашата планета Земя е възникнал във Водата. Поради тази причина си мисля, че ние дълбоко в гените си носим връзка с Водата като наша естествена среда. А всички знаем, че човешкия организъм в по-голямата си част съдържа Вода. Дали заради това, Аз се чувствам съвсем естествено във водна среда и плуването за мен е нещо обикновено. Носи ми лекота и наслада. Обаче, това не е така за доста хора, които се страхуват да влязат във водата. Има и случаи на фобия, при които човек се страхува дори да се намокри покрай някой воден басейн.

От моята практика мога да разгранича следните

Често срещани причини за Страх от Водата:

    • Инстинктивен страх, породен от нашето чувство за съмосъхранение. Във всеки човек има природни инстинкти, втъкани в гените ни. От треньорската ми практика, за мен, този страх е най-лесен за преодоляване;
    • Неприятни преживявания във водата. Децата си играят близо до воден басейн и за да си направят пакост или майтап едно на друго, бутат други деца без тяхното желание във водата. Подобна кофти случка за детето преди да се е научило да плува може да създаде сериозна пречка пред желанието му да плува;
    • Фобията от водата може да се отключи и ако детето е било свидетел на воден инцидент при който е пострадал друг човек или член на неговото семейство.
    • Има и други прични на които няма да се спирам тук

Как Аз помагам да се преодолее Страха от Водата?

Страхът от Водата се преодолява трудно, но не е невъзможно. Най-силното средство за това е изграждането на ДОВЕРИЕ между мен, учителя по плуване, и моя ученик!

В началото на треньорската ми дейност колеги инструктори забелязаха, че моите ученици лесно и бързо се справят с преодоляването на страха от дълбокото и от водата. Това ми даде насока, в която да развивам моите умения на инструктор по плуване. Постепенно колегите започнаха да ми прехвърлят по-трудни случаи, свързани със страха от дълбоки води и преживян воден инцидент – случаи близки до удавяне или хора с вроден страх от потапяне във вода.

Имам ученичка, която като малко дете беше преживяла неприятна случка в морето. Години след това тя не е влизала да плува във водата по-дълбоко от нивото на раменете. С времето, беше разбрала големите ползи от плуването и беше взела решение да преодолее неприятните спомени от случката в детството. В началото на уроците по плуване изпитваше големи затруднения дори да влезе в басейна. Към всеки ученик имам индивидуален подход и според нейното състояние много внимателно подбирах указанията си. Постепенно изградих Доверие в нея и след няколко урока тя се усмели да потопи глава във водата. Постепенно започна да усвоява техниките за движение и дишане във водата. Трябваха ми няколко месеца на тренировки с по-специално отношение, за да може ученичката  напълно да преодолее страха от водата. Благодарение на индивидуалния ми подход, сега тя плува свободно с удоволствие всички стилове по три пъти в седмицата.

Ако, пък, човек няма страх от водата и дълбочините се научава още по-бързо да плува по време на тренировките по плуване с мен. 🙂

Страх от водата и дълбокото

Специализиран съм при страх от водата и от дълбокото

Ако Вие, Вашето дете или Ваш близък изпитвате Страх от Водата, но искате да се научите да плувате , потърсете ме сега на тел. 0886 27 29 28, Светломир Видулов, за да научите как ще Ви помогна да се насладите на приятното усещане да плувате свободно във водата.