Плуването и водата за мен са вдъхновение.

Когато плувам в басейна или в морето много често ми идват прекрасни идеи. По време на плуване напълно се разтоварвам от ежедневните проблеми и умът ми изключва тотално всякакви грижи. Като истинска магия много често в басейна ми идва разрешение на проблеми, над които преди това съм си блъскал главата с дни.

Магията на Плуването

Магията на плуването за първи за мен се появи, когато бях в 4-ти клас. Тогава започнах да се уча да плувам  на тренировките по плуване, на които ни водеха от училище.  

Спомням си, че за мен имаше нещо вълшебно в басейна. За първи път виждах толкова много вода на едно място, бистра и чиста, прозрачна, през която се вижда дъното на басейна. Бях като хипнотизиран. Имах чувството, че съм на друга планета. И въобще не изпитвах никакъв страх от водата. Бяхме  голяма група деца и аз, вместо, да обръщам внимание на треньорката по плуване, повече си играех във водата. Треньорката обръщаше повече внимание на децата, които слушат повече нейните наставления как да се научим да плуваме. Е, в края на заниманията по плуване, се понаучих и да плувам. 🙂

На края на курса по плуване имаше състезание. Аз бях публика – беше ми странна цялата тая врява и суматоха във водата и не разбирах какъв е кефа от това да си първи?! 

От 10-ти клас започнах да плувам по-сериозно, от 3 до 5 пъти в седмицата. Мотивацията ми тогава беше, че бях много нисък и слаб. Обиколката на китката ми не се променяше, чак до рамото.

Първоначалният ефект от плуването се прояви в това, че се издължих. Но може това да е станало и в следствие на “пуберитета”, както казваше баба ми.

Тогава плувах предимно бруст, по-малко гръб и най-малко кроу.

Как станах учител по плуване

След известно време завърших курса за ски инструктор. На края на сезона един колега ме попита: “ Какво ще правиш сега ? ”. Отговорих му, че не зная. Той ми предложи да изкарам курса за водни спасители и да си търся работа на морето. Речено-сторено. Така и направих.

Завърших курса за воден спасител и си намерих работа на морето. Вече плувах свободно, всички стилове. Кроулът допринесе най-много за “заякването” ми.

През пролетта започнах работа като воден спасител в басейна към Правителствена болница. Завърших курс към “Едуко” – Социалната роля на треньора. И започнах за преподавам плуване в басейна на Правителствена болница.

Докато преподавах ми направи впечатление, че има хора и деца, които изпитват страх от влизането на дълбоко в басейна. Оказа се, че някои от тях са преживели воден инцидент, други имат вроден страх от водата и при това много искат да се научат да плуват.

Забелязах някои повтарящи се явления и съставих система за преодоляване на страха от водата и научаване на плуване едновременно.

Моите ученици по плуване

Имам ученичка на около 30 годишна възраст, която като малко дете беше преживяла воден инцидент в морето. Години наред не си е позволявала да влиза да плува във водата по дълбоко от нивото на раменете. Обаче, с времето, беше разбрала големите ползи от плуването и беше решила да преодолее детския страх. В началото на урока по плуване изпитваше затруднения дори да си потопи главата във водата. Постепенно изградих доверие в нея към мен. Така тя по-лесно усвояваше техниките, които и преподавах относно движенията и дишането във водата. Трябваха ми няколко месеца на водни тренировки с по-специално отношение за да може да преодолее напълно страха от водата. Благодарение на индивидуалният ми подход, сега тя плува свободно с удоволствие всички стилове по три пъти в седмицата.

Най – интензивните уроци по плуване, които съм преподавал бяха на едно момиче на около 20 и няколко години, което се възстановяваше след травма. Тя беше спортистка и за нея движението и активния начин на живот бяха ежедневие. Заради травмата лекарите и бяха забранили да практикува почти всички други видове спорт, което беше голям шок за нея, но и позволяваха да плува. Идваше в басейна на уроци всеки ден в продължение на 30 дни. За един месец уроци по плуване всеки ден, тя се научи да плува идеално.

Имах ученичка, която страдаше от астма. Като лечение, докторите и бяха препоръчали да ходи на уроци по плуване. Момичето беше на 9 години, когато започна да идва на тренировки при мен. Постепенно, след всеки урок във водата, пристъпите и намаляха, а после изцяло изчезнаха. Колкото и да звучи комично, тя започна да пее в хор и стана водещ солист 😉

Как да се запишете на уроци по плуване при мен

Ако искате да станете да станете мой ученик или да запишете своето дете на индивидуални уроци по плуване при мен, моля обадете се сега на на телефон 0886 27 29 28. Tърсете Светломир Видулов. Гарантирам професионално отношение и внимание съобразени с индивидуалния характер на ученика.