Стил на плуване Гръб

Плуването по гръб се нарича още гръбен кроул. Това е един от четирите плувни стила – бруст, кроул, бътерфлай и гръб,  контролиран от ФИНА (Международната федерация по плуване), както и единственият контролиран стил, който се плува по гръб. Тъй като се плува по гръб, при този стил плувецът не вижда накъде плува, но за сметка на това има улеснено дишане. Движенията са сходни с тези при кроул, но плувеца плува по груб. Движенията на ръцете са в обратната посока, спрямо стила кроул.

Поради позицията, в която се плува, този стил развива други мускули в горната част на тялото, за разлика от останалите три стила. На състезания по плуване на средни разстояния, плувците по гръб развиват приблизително еднаква скорост като тези, които използват бътерфлай.

За мен хора плуващи в стил Гръб са мечтателите, тъй като техният поглед е винаги устремен към небето. Също така, бих казал, хора, които обичат свободата, също предпочитат да плуват по гръб. 🙂

Как се плува по гръб?

Движения на краката при стил Гръб:

При плуване по гръб движенията на краката са сходни с движенията на краката при Кроул: като балерина, която прави бързо малки стъпчици.
Разликата е в това, че тялото лежи по гръб на повърхността на водата.

Движения на ръцете при стил Гръб:

Ръката се вдига права и отпусната във въздуха. Когато застане перпендикулярно на тялото, завъртаме дланта така че кутрето да отиде нагоре.
Кутрето влиза първо във водата, след това завъртаме леко китката, така че дланта да застане обратно на посоката на движение, свиваме леко лакътя и изтласкваме водата покрай нас.

След това ръката застава до тялото с дланта сочеща бедрото.

Движението прилича на крило на птица, която при излитане замахва със сила, за да набере височина.

Дишане при плуване по гръб

Както вече отбелязах, дишането по време на плуване по гръб е много улеснено, тъй като поради специфичната позиция на тялото устата и носът са почти винаги над водата. Плувецът вдишва през устата по време на пренасянето на едната ръка и издишва през устата и носа при прехвърлянето на другата ръка.