Често задавани въпроси, свързани с уроците по плуване.

Тук ще намерите отговор на често задавани въпроси, свързани с уроците по плуване, които съм получавал при запитване по телефона, на място в басейна или след това. Има и допълнителна информация относно въпроса как да се науча да плувам.

Защо индивидуалните уроци по плуване за моето дете или за мен са по-ефективни от обучението в група?

При индивидуалните уроци по плуване се напредва над 4 пъти по-бързо. Изисква се концентрация през цялото време на плуването. Ако тръгнем от единият край на басейна и по-средата начинаещият плувец се разсее заради другите ученици, които плуват заедно с него, е твърде вероятно той да потъне.

Всяко дете и възрастен човек има връх на своята концентрация и сила, съответно моменти на разсейване и слабост. Те са различни за различните хора. Респективно, при индивидуалните уроци по плуване, този пик на концентрация може да се улови и удължи за конкретния ученик. Това е по-трудно и дори невъзможно да се направи ефективно при обучение по плуване в група. При индивидуалните уроци, когато забележа, че ученикът има нужда от разведряване, давам по-леки упражнения по плуване. Тогава са полезни и играта с топка или макарон за децата или давам почивка.

На каква възраст децата могат да започнат тренировки по плуване при Вас?

Преподавам уроци по плуване на деца от 3 годишна възраст и нагоре. Най-малкият ми ученик е бил на 3 години. До 4-5 годишна възраст доста от децата предпочитат предимно да си играят във водата. Обикновено концентрацията им трае от секунди до 1-2 минути, което прави трудна тренировката по плуване.

Когато детето изяви желание да се научи да плува, запишете го на урок. Това е сигурен знак, че детето ще напредне по-бързо с уроците и ще се научи да плува по-лесно, отколкото ако Вие имате желание да го научите да плува, а детето не желае, страхува се от водата и т.н.

Колко пъти в седмицата е добре да се тренира плуване?

Това зависи от енергичността на ученика. Имал съм ученичка, която идваше да плува всеки ден, в продъжение на месец. И за това време детето се научи да плува перфектно. Най-често учениците тренират плуване през ден. Подходящият график за тренировка е три пъти или два пъти в седмицата. Минималният брой тренировки по плуване е един път в седмицата.

За колко време мога да се науча да плувам ?

Това зависи от постоянството, желанието и пълната отдаденост при тренировките по плуване на Вас или Вашето дете. Моят личен рекорд за успешно обучение и на една моя ученичка е един месец, като тя идваше на урок по плуване всеки ден. Времето, за което можете да се научите зависи много от Вашата/на Вашето дете мотивация. За това можете да научите повече от видеото Мотивация на страницата Полезно.  

Какво трябва да знам преди да започна уроците по плуване при Вас?

Има 5 основни неща, които определят успешните тренировки по плуване при мен. Като дългогодишен инструктор съм забелязал, че водещи са желанието и мотивацията, на първо място; на второ място – изграждане на навик за правилното дишане във вода. Голяма степен на ефективност при обучението постигам със смяна на сериозните задачи по плуване с редуването на забавление и игри във водата (3), особено за малките деца. Това влияе върху концетрацията(4) по време на тренировка по плуване и на пето място слагам издръжливостта, за която също наблюдавам през цялото време на урока във водата, за да не се стигне и до инциденти. Повече за петте успешни елемента на уроците по плуване може да чуете от следното видео: 5 най-важни неща за плуването

Как преминава една тренировка по плуване?

Загряване преди урока по плуване

Загряване преди урока по плуване

Започвам всяка тренировка по плуване със загряващи физически упражнения за моя ученик. Всеки спортист започва със загрявка. Това е много важно за да не се стигне до травми. Всички стави на ръцете и краката се активизират с кръгови движения в рамките на 5 до 10 минути. Врата и кръста също се загряват с кръгови движения. Колкото по-студено е навън, толкова по-интензивно е загряването на ученика. След това бавно разтягаме сухожилията и преминаваме към същинската тренировка.

 

 

Каква е необходимата екипировка за тренировка по плуване?

Джапанки, бански, плувна шапка, плувни очила, кърпа и желание.

Вие осигурявате ли някакви пособия за плуване?

Да, осигурявам дъска за плуване, макарони, пулбойс. Също така, за целите на игри по плуване рингове, топка и различни играчки.

Каква е подходящата температура на водата в басейна за плуване?

За начинаещи плувци подходящата температура на водата в басейна за плуване е 27 -28 градуса. Колкото повече тренирате във времето толкова тези градуси (27-28) ще ви се струват по-горещи. Тогава ще търсите басейн за плуване с по-ниска температура на водата, а 27 градуса ще Ви се сторят нормални 😉

Какво трябва да знам за хигиената на плуване преди, около, в и след басейна?

Когато отивате на басейн първото нещо, което е необходимо да направите е да смените своите обувки с джапанки. Желателно е да не стъпвате по пода с боси крака или по чорапи. Въпреки че в повечето басейни чистят подовете обстойно и постоянно, винаги има вероятност да хванете гъбички, ако ходите боси. Преди да влезете в басейна е необходимо вземете бърз душ, желателно с хладка вода. Събувайте джапанките непосредствено преди да влезете в басейна, близо до самата стълба. След плуване, като излезете от басейна и “хоп” краката веднага в джапанките. След плуване в басейна си вземете обстоен душ с шампоан за косата и съответно сапун за тялото. Когато се приберете в къщи е добре да си изплакнете хубаво джапанките под течаща вода, да си изперете плувната шапка и банският костюм. Желателно е кърпата да се изпере. Ако не се изпере гореспоменатата екипировка, твърде е вероятно по нея да се зароди живот (имам предвид гъбички, ама не ядливи) :), който може да се прехвърли и да просъществува и върху вас. Ако пък ги оставите мокри, най-вероятно ще мухлясат.

Как да разбера, ако водата в басейна е прекалено хлорирана?

Сигурен белег, че водата в басейна е прекалено хлорирана е, ако на входа към същинския басейн усетите остра миризма на хлор при закрит басейн. Твърде вероятно е да са го предобрили. Ако забележете водата в басейна да образува пяна при плуване на другите плувци в басейна, това също е знак за повече хлор. Когато влизате в басейна и кожата да Ви се зачерви или получите обрив вероятно, съдържанието на хлор във водата е прекалено малко, а водата в басейна не е достатъчно чиста.
Възможно е да получите зачервяване или обрив и когато съдържанието на хлор е прекалено високо.
И при двата случая е добре да се посъветвате с кожен лекар.

Ако при намокряне на очите с вода от басейна, при положение, че не носите контактни лещи, очите Ви се зачервят, все едно че сте препили предишната вечер (ако сте “снощен” този тест не върви) също е вероятно да има високо съдържание на хлор във водата на басейна.

Ако при плуване получа схващане (мускулна крампа) на крак или ръка как да постъпя?

Ако по време на плуване получите сващане (мускулна крампа) е необходимо да се опитате  да доплувате до ръба на басейна и след това да се придвижите до плитката му част или там, където можете да стъпите. Ако сте във водоем, отпускате се по гръб и с леки движения с крайниците, които не са схванати, се стараете да плувате по посока на брега. Ако започнете да потъвате извикайте “Помощ” и махайте с високо вдигната ръка. Повече полезни съвети какво да правите, когато получите мускулно схващане по време на плуване можете да научите на страницата “Полезно“.

По какви критерии да избера басейн, когато съм напълно начинаещ плувец?

Препоръчвам първото влизане в басейна да бъде с инструктор. Добре е басейнът да бъде със стъпала като стълбище, за да влизате във водата със сигурна опора на всяко стъпало. Търсете такъв басейн, в който можете да стъпвате на дъното или на стъпало и главата ви да е над водата. Ако басейнът има само вертикална стълба, информирайте се колко е дълбок басейнът в по-плиткия край. Добре е дълбочината на басейн да бъде с 25 см по-ниска от вашия ръст. Пример: ако сте високи 170см е добре дълбочината на басейна да бъде 145см и по-плитък. При положение, че басенът е по-дълбок от вашият ръст, осведомете се дали има стъпало опасващо басейнът вътре в него и на каква дълбочина е то. За да можете да стъпите на стъпалото в случай на нужда. Не е срамно началните уроци да бъдат проведени и в детски басейн. За първоначалните упражнения не се изисква голяма дълбочина на басейна. Когато инструктoрът по плуване прецени, че сте напреднали достатъчно с уроците по плуване,  ще преминете към тренировки в по-голям басейн.

Като възрастен човек до каква възраст мога да се науча да плувам?

Ако желаете да се научите да плувате, няма ограничение във възрастта. Познавах една дама на 73 години, която идваше на тренировки по плуване два пъти седмично и ми е споделяла, че се чувства чудесно.

Качеството на екипировката оказва ли влияние при плуването?

Като при всеки един спорт, така и при плуване е важно екипировката да бъде удобна: банският костюм да не ви стяга, шапката да не ви пада, ластикът на очилата по плуване да не е хлабав и в същото време да е добре пристегнат към лицето.

Как да избера „най-добрите” очила за плуване?

Ръбовете, които прилепват на лицето, около очите, трябва да са меки и да не убиват. Когато сложите очилата, трябва очите ви да бъдат в спокойно състояние. Клепачите да не бъдат дръпнати като на китаец, или сплестани, така че да не можете да си отворите хубаво очите, като след боксов мач. Също така, когато мигате, миглите не бива да докосват “стъклата” на очилата.

Как се пробват плувните очила?

Когато сложите очилата, трябва  да виждате и мигате нормално, както без наличието на плувни очила.

Каква е разликата при плуване в басейн, в море, в океан и в река?

Когато плувате в басейн, водата е кристално чиста или поне така би трябвало да бъде. 😉 Знаете колко точно е дълбок басейна, пода е равен и твърд, ако има вълни те са малки, защото са предизвикани от другите плувци в басейна. При проблем можете да извикате за помощ спасителя на басейна.

При плуване в море обикновено дъното не се вижда, понеже вълните раздвижват пясъка и правят мътно морското дъно. Възможно е дъното да бъде неравно, меко и да пропада. Възможно е да се появят по-големи вълни. Има подводни течения. При възникнал воден инцидент, водният спасител има нужда от повече време за реакция, тъй като охранява по-голяма площ.

В реките на места има силни течения, бързеи, неравно дъно с променяща се дълбочина. Също така на места има остри, груби камъни, на които може да се нараните.

! Правило! Не плувайте в неохраняеми водни басейни! Препоръчвам да плувате в открити водоеми само, ако са охранявани от воден спасител.

Защо не е добре неопитни плувци да ползват надуваеми дюшеци, предмети и водни топки ?

Винаги съществува опасност от спукване на надуваемия дюшек. След изпускането на въздуха той ще потъне или няма да има достатъчна плаваемост, за да издържи плуващия на повърхността.

При започване на уроци по плуване ще ми попречи ли това, че съм тренирал други видове спорт ?

По-лесно ще се научите да плувате, ако сте тренирали други спортове. Това се дължи на развити умения за дисциплина, натренираност на мускулите и придобит спортен характер. Плуването е спорт, който изисква участието на всички видове мускули, висока концентрация и дисциплина. Има една особеност при занимаващите се с фитнес. Мускулите имат свойството да приемат характеристиките на това, с което ги тренират: когато човек тренира с големи тежести мускулите му стават тежки и твърди като камък. Забелязал съм, че хора, които са с голяма маса и вдигат големи тежести, притежават слаба плаваемост или въобще нямат такава. С други думи, те лесно потъват дори и когато отпуснат тялото си във водата. Плувците развиват по-меки и еластични мускулите поради самия характер на водата като среда за трениране.

Плуването има ли противопоказания?

Хубаво е когато отивате за първи път на урок по плуване да споделите с треньора за свои травми, нови и стари, операции, проблеми със здравето. Ако се възстановявате от скорошна операция или травми, първо се посъветвайте с лекуващия Ви лекар какво е позволено да правите във водата и с какво да внимавате.