Стил на плуване Кроул – oбщи сведения

Уроци по кроул

Стил Кроул

Стил Кроул е известен още като свободен стил на плуване. В Европа кроула е показан за пръв път от южноамерикански индианци на състезание по плуване в Лондон през 1844г. Индианците лесно победили британските плувци, въпреки това британците с високомерие пренебрегнали бързата техника на плуване при индианския кроул и продължили да си плуват бруст. Години по-късно англичанинът Джон Артър Тръджън започнал да плува кроул като се учил от индианците. Но Тръджън, при своето плуване, използвал по-разпространеното ножично ритане от стила бруст, вместо ритането, което ползвали от индианците. Този смесен стил бил наречен Тръджън и бързо станал популярен заради скоростта си.

По-късно австралийските братя Кавъл подобрили стила Тръджън, като взаимствали от Алик Уикъм, млад жител на Соломоновите острови. Така, този подобрен стил Тръджън станал известен като австралийски кроул в началото на 20-ти векПрез 1950г. името било съкратено до кроул. С малки подобрения този стил се плува в наши дни, като е придобил изключителна популярност заради бързината и лесната си техника. При него ръцете и краката се движат последователно и противоположно – как точно вижте в Техника на плуване по-долу.

Кроулът се използва при състезания свободен стил.

Типове хора плуващи стил Кроул: обикновено кроул се практикува от мъже; от водни спасители заради скоростта на придвижване във водата; от хора, които се стремят към добра визия на тялото си.

Техника на плуване на стил Кроул:

Движения на краката при стил Кроул:

При този стил на плуване импулсът на движението тръгва от таза. Коленете са изпънати, краката са в шпиц (предната част под глезена на крака и пръстите нагласяме да стане продължение на големият пищял).

Движенията наподобяват на движенията на балерина, която прави малки стъки на палци.

Движения на ръцете при стил Кроул:

  1. Протягане – Протягаме се напред, като ръката е свита в лакътя. Дланта е продължение на предмишницата. Пръстите са изпънати, прибрани един до друг, наподобяват весло на лодка. Дланта е леко завъртяна на ъгъл около 45 градуса, като палеца е по-близо до водата.
  1. Задържане – Палецът влиза във водата, изправяме дланта, така че пръстите да се плъзгат по водата. Дланта е успоредна на пода на басейна. Протягаме ръката максимално напред
  2. Подготовка за загребване – Свиваме ръката в лакътя, като върховете на пръстите се накланят надолу и започват да сочат пода на басейна. Запазваме формата на весло на пръстите. Запазваме дланта да бъде продължение на предмишницата.
  1. Загребване – Изтласкваме водата с дланта си назад. Това е най-мощната част от движението на ръката. В момента, в който лакътя застане до тялото, фиксираме лакътя,

изправяме ръката до тялото, така че предмишницата и дланта да застанат близо до тялото, като дланта на ръката е към тавана на басейна (или небето, ако басенът е открит).

  1. Изваждане на ръката от водата – завъртаме дланта да бъде към бедрото, излиза първо кутрето, дланта е във форма на весло.
  1. Отпускане при загребване – Когато ръката е над водата я отпускаме, свиваме я в лакътя. Предмишницата и дланта са в една равнина и приличат на хеликоптер, който захожда рязко напред.

Движения на главата и дишане при Кроул:

Ако сме начинаещи плувци, е необходимо да изберем от коя страна ще си поемаме въздух, когато плуваме Кроул – лява или дясна страна.

Добре е след това да усъвършенстваме и другата (неудобната) страна на поемане на въздух при плуване в стил Кроул.

Красотата в плуването, също е в симетрията 😉

Главата е потопена и гледаме пода на басейна. В момента, в който си видим ръката как загребва вода и минава покрай погледа ни, започваме да въртим главата, до момента в който очите, носът и устата излязат над водата. Трябва да виждаме пейзажа на басейна “на страни”. Това означава, чe главата ни е полегнала във водата и е в най-аеродинамична позиция. Когато очите, носът и устата са над повърхността на водата, отваряме устата и си поемаме въздух. Затваряме устата, и завъртаме главата, потапяме  очите, носът и устата, така че да виждаме пода на басейна. В същото време ръката, която е също над водата – “във въздуха”. Започваме да спускаме и протягаме напред.

При плуване кроул има такъв принцип : “Когато главата се спуска надолу и ръката се спуска надолу, когато главата се завърта нагоре и ръката се завърта нагоре.“

Тактове на дишане при Кроул:

Обикновено начинаещите плувци си поемат въздух на 2 загребвания с ръцете(дясна после лява ръка), тоест:

Загребвам с дясна ръка – вдишвам (1), 

загребвам с лява ръка – издишам (2)

Като това се повтаря:

Загребвам с дясна ръка – вдишвам (1),

загребвам с лява ръка – издишам (2).

Обикновено, така плуват десничарите – човек, на който дясната ръка е по-силна, по-развита и по-сръчна.

При левичарите е обратно:

Загребвам с лява ръка – вдишвам (1)

загребвам с дясна ръка – издишам (2)

 

По-напредналите плувци при Кроул вдишват на 3 загребвания:

Загребвам с дясна ръка – вдишвам (1),

загребвам с лява ръка – издишам (2)

Загребвам с дясна ръка – продължавам да издишам (3)

загребвам с лява ръка – вдишвам (1)

загребвам с дясна ръка – издишам (2)

загребвам с лява ръка – продължавам да издишам (3)

Прилича на такта на валс в музиката като на:

1 – вдишвам, 2,3 издишвам 🙂

Освен това при 3 загребвания се редуват дясна и лява страна на вдишване и тялото се развива симетрично.

 

Професионалните плувци обикновено дишат на 3 загребвания, а ако преценят, че имат повече въздух, на 4:

1 – вдишвам, 2,3,4 – издишвам

или 5 загребвания:

1 – вдишвам, 2,3,4,5 – издишвам.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Кроул

Уроци по кроул
Стил Кроул