Полезни съвети и информация относно процеса на обучение по плуване.

В първото видео можете да се запознаете кои са 5-те основни неща съпътстващи процеса на обучение по плуване.

Във второто видео може да чуете моите заключения относно мотивацията на база натрупан опит през годините като инструктор по плуване. Те са общовалидни по отношение на всеки обучителен процес.

5 основни неща при уроците по плуване

Видове мотивация при моите ученици

Схващания, които могат да се получат, докато плуваме и как да реагираме

При плуване можете да получите схващания на различни части на тялото. Ето няколко полезни съвета как да си помогнете сами, когато излезете извън басейна или успеете да се доберете до сушата:

При схващания на пръстите на краката: сгъвате и разгъвате пръстите, докато се отпуснат. Ако са се схванали дотолкова, че пръста не може да мърда от едно положение или движението е много болезнено, помогнете си с ръка за раздвижването. 

Ако Ви се схване прасеца: масажирате прасеца и раздвижвате глезена на крака в щпиц, контращпиц или с кръгови движения.

Когато получите схващане на квадрицепс (мускула отпред на крака от коляното нагоре) масажирате, хващате крака за глезена, сгъвате в коляното, така че петата да се опре в дупето. Задържате за няколко секунди и пускате.

При схващане на задно бедро (мускула отзад на крака от свивката на коляното нагоре) вдигате крака изправен в коляното (като прав удар с крак в карате или балерина, която са разтяга на “станката“). Слагате го върху стабилна опора, (другият крак е стъпил стабилно на дъното), и внимателно се навеждате напред, така че да усетите оптежение в задното бедро.

Адуктури са мускулите от вътрешната част на бедрото, които отиват към чатала. Когато се схванат този вид мускули помага масажа и разтърсване на краката с малки движения от колената на ляво на дясно. Правете кръгови движения от колената с отпусната подбедрица (частта на крака на долу от коляното), все едно, че прескачате ограда.

!!! Мит !!! Някой хора препоръчват обождане на схванатия мускул с игла или карфица за да се отпусне. Горещо ви препоръчвам да НЕ се “бодете” !!! Логично, когато се убоде човек си прави рана на кожата, може да си прободе и мускул. Ако си уцели кръвоносен съд, може и да му тече повече кръв.